Recepti

Kaj boste pa danes skuhali?Poiščite ideje za okusne jedi glede na svoje kuharsko znanje, čas in vrsto jedi
Zahtevnost
Čas priprave
Tip jedi

Azijski polpetki

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Zavremo vodo in z njo zalijemo riževe rezance. Po treh minutah jih odcedimo.
  2. Gomoljno zelenjavo narežemo na trakce, mlado čebulo pa na kolobarje.
  3. Gomoljno zelenjavo popražimo na olivnem olju, vmešamo rezance in zalijemo z jušno osnovo.
  4. Vmešamo mlado čebulo in odstavimo. Medtem spečemo sojine polpete po navodilih na embalaži in jih postrežemo z rezanci.

Sestavine

Število oseb: 4

Azijski polpetki

Skutni štruklji na zelenjavni posteljici s piščančjim filejem

srednja
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Česen nasekljamo, vso ostalo zelenjavo pa zrežemo na palčke.
  2. Piščančji file solimo in popramo ter popečemo na olju, na istem olju na hitro prepražimo zelenjavo.
  3. Štruklje skuhamo in nato še ocvremo v olju.
  4. Na dno krožnika postavimo zelenjavo, na zelenjavo damo zrezan piščančji file in obložimo z dvema polovicama štruklja. Vse skupaj potresemo s praženim sezamom.

Sestavine

Število oseb: 4

Skutni štruklji na zelenjavni posteljici s piščančjim filejem

Sladki kobarid

lahka
45 minut
sladica

Priprava

Nadev:

  1. V sladko smetano umešamo mlete orehe in dodamo rozine, ki smo jih predhodno namočili v rumu.
  2. Na maslu prepražimo drobtine, jih dodamo orehom in premešamo.
  3. Zmesi dodamo še sladkor, kakav v prahu in limonino lupino. Vse skupaj dobro premešamo.

Zvitki:

  1. Vlečeno testo narežemo na kvadrate (15 cm x 15 cm) in na sredino damo žlico nadeva.
  2. Zapognemo robove in zavijemo v zvitek.
  3. Ocvremo v vročem olju (2 do 3 minute), toliko, da dobijo zlato rumeno barvo. Serviramo.

Sestavine

Število oseb: 4

Sladki kobarid

Svaljki s hrustljavim piščančkom v beli omaki s starano gaudo in črnim poprom

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Sladko zmetano zavremo, vmešamo nariban parmezan in svaljke, ki smo jih skuhali po navodilih iz embalaže.
  2. Solimo ter potresemo s sveže mletim črnim poprom.
  3. Vmes hrustljavo popečemo na kocke narezan piščančji file in postrežemo s svaljki.

Sestavine

Število oseb: 4

Svaljki s hrustljavim piščančkom v beli omaki s starano gaudo in črnim poprom

Zelenjavni ragu s pehtranovim štrukljem

srednja
45 minut
glavna jed

Priprava

  1. Papriko očistimo semen in narežemo na kocke. Česen olupimo in nasekljamo. Čebulo olupimo in zrežemo na tanke lističe.
  2. Na olju na hitro prepražimo česen in dodamo papriko. Solimo in dobro prepražimo. Dodamo še čebulo in mleti rdeči poper, na hitro premešamo in zalijemo z vinom.
  3. Prevremo in postrežemo s kuhanimi štruklji.

Sestavine

Število oseb: 4

Zelenjavni ragu s pehtranovim štrukljem

1,2,3 polpetki

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Polpete spečemo po navodilih iz embalaže.
  2. Kremni sir, jogurt in drobnjak zmiksamo. Solimo in postavimo v hladilnik za 15 minut.
  3. Šalotko in česen nasekljamo in popražimo na olju. Dodamo na kocke narezane bučke in prepražimo.
  4. Solimo in zalijemo s passato. Zavremo in zmiksamo.
  5. Postrežemo še toplo.

Sestavine

Število oseb: 4

 

Topla omaka:

 

Hladna omaka:

1,2,3 polpetki

Pisana solatka z drobljenim štrukljem

lahka
30 minut
solata

Priprava

  1. Še zamrznjene štruklje z grobim ribežnom naribamo na peki papir in pečemo v pečici pri 180 °C 10 minut.
  2. Korenje, por in mlado čebulo narežemo na tanke trakce, zalijemo s hladno vodo in postavimo za 15 minut v hladilnik.
  3. Vmes naredimo preliv za solato. Limeto stisnemo, dodamo gorčico in olivno olje, solimo in dobro premešamo z metlico.
  4. Zelenjavo precedimo in zalijemo s prelivom ter dodamo popečene naribane štruklje.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 3 ajdove štruklje Žito
  • 150 g oranžnega korenja
  • 150 g rumenega korenja
  • 100 g pora
  • 80 g mlade čebule
  • 1 čajno žličko gorčice
  • 1 dl olivnega olja
  • 1 limeto
  • sol

Pisana solatka z drobljenim štrukljem

Domači svaljki s čemaževim pestom in popečenim koromačem

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Čemaž na grobo nasekljamo. Dodamo pistacije, riban parmezan in olivno olje ter dobro stremo v možnarju.
  2. Na hitro popražimo ter vmešamo kuhane svaljke, po potrebi dosolimo.
  3. Posebej očistimo koromač in ga zrežemo na tanke trakce, na hitro popečemo in postrežemo s svaljki.

Sestavine

Število oseb: 4

Domači svaljki s čemaževim pestom in popečenim koromačem

Morski polpetki

lahka
45 minut
glavna jed

Priprava

  1. Kumaro prepolovimo in izdolbemo semena. Narežemo na kocke in popražimo na olivnem olju.
  2. Začinimo s soljo in zelišči ter zalijemo z vinom. Prevremo in dodamo pelate. Kuhamo še 5 minut in odstavimo.
  3. Na olju ločeno popečemo še gambere.
  4. V pečici opečemo polpete in postrežemo z omako in rakci.

Sestavine

Število oseb: 4

Morski polpetki

Skutni štruklji s korenčkovo kremo, zvezdnatim janežom in lososom

srednja
45 minut
glavna jed

Priprava

  1. Korenje olupimo, zrežemo na kocke in popražimo na maslu. Solimo, dodamo janež in zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo do mehkega.
  2. Ko je korenje skuhano, odstranimo janež, korenje pretlačimo in hranimo na toplem.
  3. Lososa zrežemo na 4 fileje, solimo in popečemo v ponvi.
  4. Štruklje skuhamo po navodilih iz embalaže in postrežemo z lososom in korenčkom.

Sestavine

Število oseb: 4

Skutni štruklji s korenčkovo kremo, zvezdnatim janežom in lososom

Ibrov burek

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Piščanca solimo, nasekljamo na čim manjše koščke ter na hitro prepražimo na olju. Bučo očistimo, skuhamo in pretlačimo. Skuto, piščanca in bučo zmešamo, solimo in popramo po potrebi.
  2. Na mokro krpo položimo list vlečenega testa, pokapamo s topljenim maslom ter nadevamo s pripravljeno zmesjo. Zavijemo in oblikujemo v polžka.
  3. Postopek ponovimo še z ostalimi tremi listi testa.
  4. Premažemo s preostankom masla in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, do zlatorjave barve.
  5. Jogurt, majonezo, koper in limetino lupino premešamo in postrežemo ob bureku.

Sestavine

Število oseb: 4

Ibrov burek

“Štrudl” štruklji

srednja
30 minut
sladica

Priprava

  1. Jabolka olupimo in očistimo pešk. Pet jabolk zrežemo na večje kose in jih prepražimo z 80 g sladkorja, dodamo cimet in kuhamo do mehkega.
  2. Spasiramo jih in vmešamo grški jogurt, ki smo ga pred tem razmešali z malo vode.
  3. Stopimo maslo in preostali sladkor in naredimo karamel, dodamo na kocke narezano jabolko in prej namočene rozine v rumu, prepražimo in zalijemo z jabolčnim sokom. Kuhamo počasi 10 minut.
  4. Testo zrežemo na kocke 5x5 cm in jih na hitro ocvremo v olju, še tople potresemo z mletim sladkorjem.
  5. Na globok krožnik damo jabolčni pire, nanj kuhane in na rezine zrezane štruklje, potresemo z jabolki in rozinami ter dodamo ocvrto testo.

Sestavine

Število oseb: 4

“Štrudl” štruklji

“Čevapi” v testu s kajmakom

srednja
45 minut
predjed

Priprava

  1. Mleto meso začinimo z začimbami, solimo in popramo ter oblikujemo 4 velike čevapčiče. Vsakega zavijemo v 4 rezine slanine in v plastično folijo ter postavimo v hladilnik za pol ure.
  2. Na hitro čevapčiče popečemo v ponvi samo toliko, da dobi slanina malo barve.
  3. Testo razvaljamo in zrežemo na 4 dele. Namažemo ga s kajmakom in vanj zavijemo čevapčiče.
  4. Testo z vilicami nekajkrat prebodemo in pečemo v pečici, segreti na 170 stopinj približno 25 minut, oziroma toliko časa, da testo postane zlatorjave barve.
  5. Obe papriki očistimo in vsako posebej s svojimi sestavinami sesekljamo s paličnim mešalnikom ali sekljalnikom ter pretlačimo čez cedilo.
  6. Pečene čevapčiče postavimo na rukolo in poleg postrežemo omaki.

Sestavine

Število oseb: 4

 

Omak’ca za moške s paradižnikom:

  • 1 rdečo papriko
  • 2 dl olivnega olja
  • 5 češnjevih paradižnikov

 

Omak’ca za moške s česnom:

  • 1 zeleno papriko
  • 2 dl olivnega olja
  • 2 stroka česna

“Čevapi” v testu s kajmakom

Parmezanove palčke s sladkim paradižnikom

lahka
45 minut
predjed

Priprava

  1. Pirino listnato testo razvaljamo na centimeter debelo in ga narežemo na trakce. Trakce pomažemo s topljenim maslom in potresemo s parmezanom. Vsak trakec zvijemo v spiralo in pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 15 minut.
  2. Na olivnem olju stopimo sladkor in na njem prepražimo nasekljano šalotko. Dodamo na kocke narezan paradižnik, začimbe in dobro prepražimo. Zalijemo z belim vinom in kuhamo še 10 minut.
  3. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi cedilo. Ohladimo in postrežemo s pečenimi parmezanovimi palčkami.

Sestavine

Število oseb: 4

Parmezanove palčke s sladkim paradižnikom

Hrustljavi pehtranovi štrukeljci z lešniki

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. 50 gramov sladkorja stopimo na blagem ognju, dodamo mlete lešnike in zalijemo s smetano. Kuhamo tako dolgo, da se omaka zgosti.
  2. Preostali sladkor stopimo in na njem popražimo lešnike. Stresemo jih na peki papir, da se ohladijo. Ohlajene zdrobimo s kuhinjskim kladivom.
  3. Kuhane štruklje prelijemo z lešnikovo omako, potresemo s hrustljavimi lešniki in dodamo kepico sladoleda za božanski preplet okusov in tekstur.

Sestavine

Število oseb: 4

Hrustljavi pehtranovi štrukeljci z lešniki

Vegi mišičnjak z dvojnim namazom

lahka
45 minut
glavna jed

Priprava

  1. Rdeče zelje narežemo na tanke rezine, korenje naribamo. Solimo, dodamo olivno olje ter postavimo v hladilnik za 15 minut.
  2. Avokado olupimo, pretlačimo skozi cedilo, prelijemo z limoninim sokom, dodamo kislo smetano in premešamo. Solimo po potrebi.
  3. Čičeriko skuhamo, precedimo in del vode prihranimo. V mešalniku zmešamo vse preostale sestavine, dodamo čičerikino vodo, da dobimo mazljivo pasto. Solimo po potrebi.
  4. Polpete spečemo po navodilih na embalaži. Bombetke prerežemo in jih na hitro popečemo. Polovico namažemo z avokadovim namazom, drugo polovičko s čičerikinim, dodamo zelje in polpete ter postrežemo.

Sestavine

Število oseb: 4

za zeljno solatko:

  • 1/2 glavice rdečega zelja
  • 1 korenje
  • 1 jedilna žlica olivnega olja

za avokadov namaz:

  • 1 avokado
  • 1 jedilna žlica kisle smetane
  • sok polovice limone

za čičerikin namaz - humus:

  • 200 g čičerike Natura
  • sok polovice limone
  • 1 strok česna
  • 1 čajna žlička sezamovega olja
  • 1 čajna žlička sezamove paste (tahini)
  • sol

Vegi mišičnjak z dvojnim namazom

Ombolo s čebulno omako in kruhovimi cmoki

srednja
1 ura 30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Čebulo olupimo in celo spečemo na peki papirju v pečici pri 160 °C. Pečemo jo približno 1 uro oziroma toliko časa, da se lepo zapeče.
  2. Pečeno čebulo stresemo v kozico, solimo in popramo ter zalijemo s smetano in jušno osnovo. Zavremo in kuhamo počasi še 15 minut. Spasiramo s paličnim mešalnikom, dodamo rožmarin in še enkrat zavremo. Odstavimo in precedimo.
  3. Na olju popečemo meso in ga damo v omako za 15 minut.
  4. Cmoke skuhamo in opečemo na svinjski masti do zlatorjave barve. Vse skupaj postrežemo.

Sestavine

Število oseb: 4

Ombolo s čebulno omako in kruhovimi cmoki

“Mamini” sladki cmoki

srednja
1 ura
sladica

Priprava

  1. Jajca ločimo. Iz rumenjakov, sladkorja, piva in moke naredimo testo. Posebej iz beljakov in soli naredimo sneg, ki ga narahlo vmešamo v testo. V njem takoj povaljamo kuhane cmoke in jih ocvremo v olju.
  2. Za teranovo omako stopimo maslo in sladkor ter naredimo karamel, na njem popražimo narezane suhe slive in zalijemo s teranom. Povremo do željene gostote in ohladimo.
  3. Za drobtinice zmeljemo maslene piškote in jih popražimo na maslu, dodamo cimet in ohladimo.
  4. Jogurtovo smetano naredimo tako, da smetano skupaj s sladkorjem zmešamo do polovice in potem na roke vmešamo jogurt. Nato vse skupaj lepo zložimo na krožnik in postrežemo.

Sestavine

Število oseb: 4

Pivsko testo:

  • 3 dl piva
  • 2 dl mleka
  • 3 jedilne žlice sladkorja
  • 200 g posebne bele moke Žito
  • 2 jajci
  • ščep soli
  • olje

Teranova omaka:

  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 3 dl terana
  • 50 g suhih sliv

Drobtinice:

Jogurtova smetana:

  • 3 dl sladke smetane
  • 2 dl čvrstega jogurta ali grškega jogurta
  • 1 jedilna žlica sladkorja v prahu

“Mamini” sladki cmoki

Pikantna pica z rdečo salso

lahka
1 ura
glavna jed

Priprava

  1. Pelate damo na cedilo in jih dobro odcedimo. Dodamo jim na kocke narezane kumarice, eno čebulo in česen, začinimo s čilijem, soljo in poprom ter samo malo zmiksamo s paličnim mešalnikom.
  2. Drugi dve čebuli narežemo na kolobarje in jih počasi pražimo na olju toliko časa, da postanejo rjave barve (približno 30 minut).
  3. Testo zvaljamo, namažemo z rdečo salso in prepraženo čebulo. Potresemo s sirom in po vrhu obložimo s slanino in kulenom. Pečemo na 240 °C približno 25 minut.

Sestavine

Število oseb: 2

Pikantna pica z rdečo salso

Ajdovi štruklji na bučnem pireju z zeliščnimi drobtinicami

lahka
45 minut
predjed

Priprava

  1. Bučo prepolovimo, očistimo semen in zrežemo na večje kocke. Postavimo na peki papir in pečemo na 180 °C približno 40 minut, oziroma toliko, da se zmehča. Buči dodamo ingver in 50 g masla ter zmešamo s paličnim mešalnikom in pretlačimo čez cedilo.
  2. Prepečenec zdrobimo in prepražimo na preostalem maslu skupaj s pehtranom in rožmarinom.
  3. Štruklje skuhamo in popečemo na olju do zlatorumene barve. Zelenjavo zrežemo na trakce in jo začinimo z bučnim oljem in kisom. Bučna semena prepražimo.
  4. Na krožnik postavimo bučni pire, nanj položimo štruklje in zraven zelenjavno solatko s praženimi bučnimi semeni.

Sestavine

Število oseb: 4

Ajdovi štruklji na bučnem pireju z zeliščnimi drobtinicami

Njoki s pršutom in kislo repo

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Kislo repo solimo in skuhamo v vodi ter odcedimo (malo vode prihranimo za zalivanje). Na kocke narezan pršut prepražimo na olju, dodamo repo in počasi pražimo toliko časa, da se repa rahlo zapeče, vmes zalivamo z vodo, ki smo jo prihranili ob kuhanju repe.
  2. Kislo smetano in sladko smetano solimo in popramo ter dobro zmešamo z metlico. Na olju prepražimo ocvirke, zalijemo s smetanama in samo segrejemo do vrelišča, odstavimo in vmešamo kuhane njoke. Na krožnik postavimo repo in nanjo njoke z ocvrki.

Sestavine

Število oseb: 4

Njoki s pršutom in kislo repo

Pismo z morja

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Testo že večer prej ali zjutraj damo v hladilnik, da se do popoldneva odtaja. Špinačo očistimo, blanširamo v vreli vodi, narežemo in ohladimo.
  2. Na olivnem olju prepražimo nasekljan česen, dodamo špinačo in prepražimo. Zalijemo s sladko smetano in zavremo, začinimo s soljo in poprom, odstavimo in spasiramo.
  3. Testo razvaljamo in zrežemo na 4 dele. Vsak del namažemo s špinačo, nanjo položimo file osliča in zapremo s testom v kvadratke. Namažemo z jajcem in pečemo v pečici (na 180 °C) 25 minut. 
  4. Posebej skuhamo očiščene cvetačne cvetke, na kocke narezano korenje in brstični ohrovt. Iz kisle smetane, olivnega olja, jabolčnega kisa in kopra naredimo dresing ter ga polijemo po mlačni zelenjavi, premešamo in postavimo v hladilnik za nekaj minut. Postrežemo kot solato.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 4 fileji osliča
  • 500 g zamrznjenega listnatega testa Žito
  • 200 g špinače
  • 3 stroki česna
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 manjša glava cvetače
  • 2 korenčka
  • 200 g brstičnega ohrovta
  • 2 jedilni žlici kisle smetane
  • 3 jedilne žlice jabolčnega kisa
  • 2 čajni žlički olivnega olja
  • ščepec kopra Maestro
  • 1 jajce
  • sol
  • poper Maestro

Pismo z morja

Polnozrnati svaljki s peso

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Treviški radič na olivnem olju prepražimo, začinimo in zalijemo z rdečim vinom. Kuhamo toliko časa, da vino povre in radič izgubi grenkobo.
  2. Rdečo peso očistimo, jo narežemo na rezine, začinimo s soljo, poprom, česnom v prahu in kumino ter jo na vroči ponvi na hitro opečemo.
  3. Sir za žar narežemo na tanke lističe in ga na peki papirju v pečici opečemo ter ga postavimo na vročo peso.
  4. Svaljke skuhamo po navodilih iz embalaže. Omako iz treviškega radiča postavimo na krožnik in nanjo zložimo svaljke. Poleg postrežemo opečeno peso s sirom na žaru.

Sestavine

Število oseb: 4

Polnozrnati svaljki s peso

Gobarski svaljki

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Gobe narežemo na lističe, por pa na tanke kolobarje.
  2. Na olivnem olju gobe na hitro prepražimo, dodamo por in grah ter zalijemo s sojino omako in odstavimo. Tik preden postrežemo, potresemo še s parmezanom.
  3. H glavni jedi se prileže mešana solata iz zelene solate, radiča in rukole, ki jo začinimo z balzamičnim kisom in olivnim oljem.

Sestavine

Število oseb: 4

Gobarski svaljki

Čili z lečo

srednja
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Rdečo čebulo narežemo na kolobarje in jo počasi pražimo na olivnem olju, vmes jo zalivamo z vodo in dušimo približno 15 minut.
  2. Čebulo spasiramo, dodamo na kocke narezano papriko in korenje, koruzo in rdeč fižol ter v kozici prepražimo. Dodamo lečo in jo zalijemo s pelati.
  3. Počasi kuhamo do mehkega, vmes postopoma po malem zalivamo z vodo.
  4. Na koncu ločeno prepražimo še na kocke narezano panceto in z njo zabelimo lečo.
  5. Za sladico skuhamo borovničeve cmoke, ki jih postrežemo z rjavim sladkorjem in pimentom.

Sestavine

Število oseb: 4

Sladica

Čili z lečo

Krepka solata s štruklji

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Rezine slanine zložimo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo 20 minut v pečici na 150 °C.
  2. Indijske oreščke na grobo nasekljamo in jih na blagem ognju prepražimo ter ohladimo.
  3. Endivijo in zelje očistimo in zrežemo na tanke rezine. Korenje očistimo in naribamo.
  4. Vse troje zmešamo in dodamo narezani kuhani jajci. Solato zabelimo z olivnim oljem in balzamičnim kisom, na vrh pa položimo rezine slanine.
  5. Štruklje skuhamo po navodilih in kuhane posujemo z indijskimi oreščki. Postrežemo skupaj s solato.

Sestavine

Število oseb: 4

Krepka solata s štruklji

Pisani malčki

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Piščanca narežemo na trakce in jih začinimo s soljo in poprom. Por narežemo na tanke kolobarje, ostalo zelenjavo pa na tanke palčke.
  2. Na olivnem olju popečemo piščanca do zlatorumene barve, dodamo korenje, kolerabo in zeleno ter na močnem ognju pražimo 1 minuto.
  3. Dodamo nasekljan česen, na grobo nasekljana zelišča in zalijemo s piščančjo osnovo. Kuhamo 1 minuto.
  4. Umaknemo z ognja, dodamo por in maslo, premešamo ter pokrijemo s pokrovko za 5 minut.
  5. Serviramo s svaljki, ki smo jih po navodilih z embalaže skuhali ali ocvrli. Jed dopolnimo s solato iz radiča z dodatkom na hitro popraženih bučnih semen ter zabeljenega z jabolčnim kisom in bučnim oljem. Če bučnega olja ne marate, ga zamenjajte z olivnim.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 400 g domačih svaljkov Žito
  • 400 g piščančjega fileja
  • 1 korenček
  • 1 koleraba
  • 1 por
  • 1 gomolj zelene
  • 3 stroki česna
  • 2 dl piščančje osnove
  • 30 g masla
  • 30 g bučnih semen Natura
  • 400 g radiča
  • šopek svežega timijana
  • šopek sveže bazilike
  • sol
  • poper Maestro
  • olivno olje
  • bučno olje
  • jabolčni kis

Pisani malčki

Ajdov ričet

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Ajdovo kašo čez noč namočimo. Korenje in zeleno zrežemo na kocke. Na maslu prepražimo zelenjavo, dodamo odcejeno ajdovo kašo in pražimo 5 minut. Začinimo s soljo in poprom ter zalijemo z vodo.
  2. Počasi kuhamo do mehkega. Na olivnem olju ločeno na blagem ognju prepražimo nasekljano šalotko, proti koncu dodamo česen in nasekljano meto ter s tem zabelimo enolončnico. Kuhamo še 5 minut in postrežemo.
  3. Sladica: Za sladico ponudimo borovničeve cmoke, ki jih postrežemo z mešanico rjavega sladkorja in cimeta.

Sestavine

Število oseb: 4

Sladica

Ajdov ričet

Svaljki al mare

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Na olivnem olju prepražimo nasekljano šalotko, dodamo narezane olive in jih rahlo podušimo. Dodamo nasekljan česen in ingver ter zalijemo z belim vinom.
  2. Povremo in zalijemo s pelati, solimo in popramo ter kuhamo slabih 10 minut. Umešamo po navodilu skuhane svaljke in sveže nasekljan peteršilj.
  3. File brancina popečemo na olivnem olju. Na ponev ga položimo najprej s kožo navzdol in počakamo, da postane mlačen (približno 3 minute), nato ga obrnemo ter pečemo še 2 minuti.
  4. Postrežemo ga skupaj s svaljki. Po želji potresemo s parmezanom. Obrok dopolnimo z zeleno solato, začinjeno z balzamičnim kisom in olivnim oljem.

Sestavine

Število oseb: 4

Svaljki al mare

Štruklji na žlico

lahka
30 minut
juha

Priprava

  1. Piščančje meso narežemo na kocke in ga začinimo s soljo in poprom. Stročji fižol očistimo in narežemo na polovičke. Korenje in krompir olupimo in narežemo na kocke.
  2. Na olivnem olju prepražimo piščanca, dodamo vso zelenjavo in zelišča, začinimo s soljo, poprom in rdečo papriko ter dušimo 5 minut. Zalijemo z vodo in počasi kuhamo 15 minut.
  3. V juho dodamo skutine štruklje in kuhamo do mehkega. Postrežemo z žlico kisle smetane.

Sestavine

Število oseb: 4

Štruklji na žlico

Zeljni zvitki

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Testo že večer prej ali zjutraj damo v hladilnik, da se do popoldneva odtaja.
  2. Kislo zelje operemo in ga prepražimo. Odstavimo in ohladimo. Skuto razmešamo in začinimo s soljo in poprom.
  3. Testo razvaljamo na 1 cm debelo. Namažemo s skuto in potresemo z zeljem. Testo zavijemo v rolado in ga prestavimo v pekač na peki papir.
  4. Jajce razmešamo in z njim premažemo testo, potresemo s sezamom in pečemo v pečici (220 °C) 20 minut.

Sestavine

Število oseb: 4

Zeljni zvitki

Pomlad & poletje

Sveža zelenjavna jed, ki paše tako spomladi kot poleti.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Svaljke skuhamo po navodilu z embalaže. Zelenjavo narežemo na majhne kocke (0,5 x 0,5 cm).
  2. Na olivnem olju na hitro prepražimo šalotko in česen, dodamo zelenjavo. Pražimo dve minuti, zalijemo z vinom in ga povremo.
  3. Po okusu začinimo in postrežemo k svaljkom.

Sestavine

Število oseb: 4

Pomlad & poletje

Obratni burger

Okusen burger, idealen za pomladne in tudi poletne piknike.

srednja
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Iz dveh toastov s pomočjo kozarca izrežemo sredico. Tako nastale okrogle rezine opečemo na vročem maslu.
  2. Sojine polpete pripravimo po navodilu z embalaže. Kislo smetano zmešamo z majonezo. S tako pripravljeno omako namažemo sojin polpet in naj položimo rezino sira, ki smo ga izrezali na želeno velikost.
  3. Na sir položimo en opečen kruhek. Namažemo ga z omako, nanj položimo list zelene solate, kolut paradižnika in kolut kisle kumarice.
  4. Nato ga pokrijemo z drugim opečenim kruhkom, ki ga zopet namažemo z omako in ga prekrijemo z drugim sojinim polpetom.

Sestavine

Število oseb: 1

Obratni burger

Močni štruklji

lahka
45 minut
predjed

Priprava

  1. Sladko in kislo smetano zmešamo, solimo in popramo.
  2. Slanino prepražimo na suhi ponvi, zalijemo s sladko in kislo smetano in segrejemo toliko, da omaka skoraj zavre. Odstavimo in dodamo baziliko. 
  3. Štruklje skuhamo po navodilih z vrečke ter postrežemo z omako in parmezanom.

Sestavine

Število oseb: 4

Močni štruklji

BBQ zelenjavni zrezki

srednja
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Zelenjavne zrezke odtajamo na sobni temperaturi. Kislo smetano zmešamo s koprom in postavimo v hladilnik. Kečap, med in limonin sok zmešamo in postavimo v hladilnik.
  2. Zavremo 2 litra soljene vode, z njo prelijemo kus kus in ga ohladimo.
  3. Sušen paradižnik narežemo na majhne kocke in ga prepražimo na olivnem olju, zalijemo z vinom in povremo. Dodamo kus kus in ga dobro prepražimo.
  4. Segrejemo pečico na 200 °C (ventilator). Mrežo postavimo na srednje vodilo in počakamo, da se segreje.
  5. Zrezke pečemo približno 7–10 minut na vsaki strani tako, da se lepo obarvajo. Postrežemo skupaj s kus kusom, mladim sirom in omakama.

Sestavine

Število oseb: 4

BBQ zelenjavni zrezki

Kruhovi cmoki, višnje in piščanec

lahka
45 minut
glavna jed

Priprava

  1. Na vročem olju na hitro prepražimo nasekljano mlado čebulo. Dodamo na manjše trakove narezanega piščanca in ga prepražimo.
  2. Umešamo višnje in kuhamo še 10 minut. Solimo in popramo po okusu.
  3. Kruhove cmoke skuhamo po navodilu z embalaže ter jih postrežemo skupaj s piščancem in omako.

Sestavine

Število oseb: 4

Kruhovi cmoki, višnje in piščanec

Sadno tihožitje

Ko se prepleteta okusa borovnic in malin, nas popeljeta v lepote čarobnega gozda.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Sladkor v vroči ponvi segrevamo toliko časa, da dobimo svetlo rjavi karamel. Dodamo maline in pražimo toliko, da maline spustijo tekočino.
  2. Zalijemo s smetano, dodamo še cimet in prevremo. Omako nato odstavimo, prepasiramo, precedimo in ohladimo.
  3. Cmoke skuhamo po navodilu z embalaže ter postrežemo s hladno omako.

Sestavine

Število oseb: 4

Sadno tihožitje

Cvetačna kremna juha s cigarami iz vlečenega testa s karamelizirano cvetačo in rakci

lahka
1 ura
juha

Priprava

  1. Cvetačo skuhamo v slanem kropu. Vode ne odlijemo stran, ampak jo prihranimo za pozneje. Iz cvetače naredimo pire. ¼ cvetače vzamemo stran, ostalo pa stresemo nazaj v vodo, v kateri se je kuhala cvetača. Juho še začinimo, dodamo sladko smetano.
  2. Iz ¼ cvetačnega pireja naredimo nadev. Najprej malo karameliziramo cvetačo na maslu (počasi jo pražimo, da postane svetlo rjava), ohladimo.
  3. Rakce očistimo in sesekljamo, vmešamo jih k pireju ter začinimo.
  4. Vlečeno testo narežemo na 6 x 6 cm velike kvadratke, premažemo jih z maslom ter nadevamo z nadevom. Zavijemo in jih spečemo na 200 °C tako, da postanejo zlato rumene barve. Postrežemo jih poleg juhe.

Sestavine

Število oseb: 10–12

Cvetačna kremna juha s cigarami iz vlečenega testa s karamelizirano cvetačo in rakci

Sladki svaljki z lešnikovim maslom in jabolčnim pirejem

srednja
45 minut
sladica

Priprava

  1. Jabolka zrežemo na kocke. Stopimo maslo, dodamo sladkor in naredimo karamel. Dodamo jabolka ter zalijemo z mlekom. Kuhamo do mehkega, nato spasiramo v pire in ohladimo.
  2. Maslo stopimo v ponvi na blagem ognju in ga ob stalnem mešanju grejemo, dokler se ne obarva rahlo rjavo. Dodamo lešnike, jih prepražimo ter zalijemo s sladko smetano. Zavremo, sladkamo in vmešamo kuhane svaljke. Postrežemo z jabolčnim pirejem.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 500 g svaljkov Žito - Hokus
  • 100 g masla Mu Cuisine
  • 20 g mletih lešnikov
  • 2,5 dl sladke smetane Mu Cuisine
  • 2 dl mleka
  • 2 jabolki
  • 20 g sladkorja
  • ½ pomaranče

Sladki svaljki z lešnikovim maslom in jabolčnim pirejem

Zimski skutni štruklji

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Sladko in kislo smetano zmešamo, solimo in popramo. Ocvirke prepražimo na suhi ponvi, zalijemo s smetanama in segrejemo do tik pred vreliščem.
  2. Odstavimo in dodamo nasekljan drobnjak. Štruklje skuhamo po navodilih iz vrečke ter postrežemo z omako.

Sestavine

Število oseb: 4

Zimski skutni štruklji

Cmoki z gozdnimi sadeži v jabolčni omaki

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Sladkor v vroči ponvi segrevamo toliko časa, da dobimo svetlo rjav karamel. Dodamo na kocke narezana jabolka, naribano lupino limete in vse skupaj fino prepražimo, da jabolka spustijo tekočino.
  2. Vse skupaj zalijemo s smetano, dodamo še cimet in prevremo. Nato odstavimo, spasiramo in pretlačimo ter ohladimo.
  3. Cmoke skuhamo po navodilu na embalaži ter postrežemo s hladno omako.

Sestavine

Število oseb: 4

Cmoki z gozdnimi sadeži v jabolčni omaki

Zavitek iz rdečega zelja

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo sladkor, narezano zelje ter limonin sok.
  2. Prepražimo in zalijemo z vodo ali juho, zdušimo do mehkega. Ohladimo.
  3. Ohlajenem zelju dodamo skuto, jajca, ocvirke, kislo smetano, začinimo. Testo premažemo z maslom, nadevamo, zvijemo, pečemo na 200 °C 12–15 minut.

Sestavine

Število oseb: 4–6

Zavitek iz rdečega zelja

Bučna juha s pršutom in praženim kostanjem

lahka
30 minut
juha

Priprava

  1. Bučo olupimo, očistimo in zrežemo na kocke. Segrejemo olje v večjem loncu in popražimo bučo do zlatorumene barve. Zalijemo jo z vodo toliko, da je vsa buča pokrita. Dodamo nasekljan ingver, celo vejico mete, nasekljan koriander ter solimo in popramo.
  2. Ko je buča kuhana, jo pretlačimo čez fino cedilo (z vodo, v kateri se je kuhala). Vrnemo na štedilnik in jo segrejemo do vrelišča, odstavimo in s paličnim mešalnikom vmešamo maslo.
  3. Kostanj segrevamo v smetani toliko, da se zmehča, odstavimo in ohladimo. Ko je kostanj ohlajen, ga na grobo nasekljamo.
  4. Testo zvaljamo na 1 cm debelo in ga zrežemo na 20 cm široke trakove. Namažemo s kostanjem, na vrh položimo pršut in zvijemo v tanko ruladico. Pečemo na 190 °C do zlatorumene barve.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 1 hokaido bučo
  • 1 zavitek listnatega testa Žito - Hokus
  • 1 jedilno žlico svežega ingverja
  • 10 g sveže mete
  • 200 g kuhanega kostanja
  • 2 dl sladke smetane za kuhanje Mu Cuisine
  • 10 rezin pršuta
  • 50 g masla Mu Cuisine
  • 10 g koriandra
  • sol
  • poper Maestro

Bučna juha s pršutom in praženim kostanjem

Pečeni ravioli z dimljeno klobaso in bučami

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Čebulo sesekljamo, prepražimo na olivnem olju, dodamo narezano klobaso in na kocke narezane bučke, začinimo, ohladimo. V slani vodi skuhamo proseno kašo, ohladimo in jo dodamo k praženi čebuli.
  2. Ohlajeni masi dodamo skuto in jajca. Testo zvaljamo na 2 mm debelo, izrežemo kroge. Robove testa premažemo z rumenjakom, v sredino pa damo nadev. Pokrijemo z drugim krogom, na robovih stisnemo, premažemo z rumenjakom.
  3. Pečemo na 210 °C od 10 do 12 minut. Poleg lahko ponudimo še kakšno omako ali pa jih postrežemo kot slano pecivo.

Sestavine

Število oseb: 6–8

Pečeni ravioli z dimljeno klobaso in bučami

Kakijev mošnjiček z marcipanom in vanilijevo omako

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Testo narežemo na kvadrat v velikosti 15x15 cm, premažemo s stopljenim maslom. Iz biskvita izrežemo kroga v velikosti približno 4–5 cm, postavimo na sredino testa, navlažimo s sladko vodo. Nanj položimo narezan kaki ter posujemo s sladkorjem in cimetom.
  2. Marcipan zmiksamo skupaj z beljakom in ga poškropimo po kakiju. Robove testa stisnemo skupaj, tako da nastane mošnjiček. Pečemo pri 210 °C 8 minut. Vrhove mošnjičkov pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne zažgejo.
  3. Za pripravo omake damo v mleko vanilijevo palčko in zavremo. Rumenjake zmešamo z gustinom in sladkorjem, dodamo toplo mleko, ter še malo pokuhamo. Postrežemo jo skupaj z mošnjičkom.

Sestavine

Število oseb: 4–6

 

Omaka:

Kakijev mošnjiček z marcipanom in vanilijevo omako

Aromatizirano rdeče zelje z domačimi svaljki

srednja
30 minut
predjed

Priprava

  1. Čebulo in zelje zrežemo na tanke trakce. Jabolko narežemo na rezine in nasekljamo ingver.
  2. V ponvi stopimo maslo, dodamo sladkor in naredimo tekoč karamel. Dodamo čebulo in prepražimo. Dodamo še zelje, ingver in jabolka ter zalijemo z rdečim vinom. Kuhamo do mehkega oziroma toliko, da vino povre. Na koncu še solimo in popramo po potrebi.
  3. Kislo in sladko smetano zmešamo ter solimo in popramo. V kozici prepražimo ocvirke in jih zalijemo s smetanama. Segrejemo tik pred vreliščem in odstavimo. Vmešamo kuhane svaljke in nasekljan drobnjak ter postrežemo z zeljem.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 100 g sladkorja
  • 100 g masla Mu Cuisine
  • 1 rdeče zelje
  • 1 jabolko
  • 1 čajno žličko curryja Maestro
  • 1 rdečo čebulo
  • 0,5 l rdečega vina
  • 10 g ingverja
  • 500 g domačih svaljkov Žito - Hokus
  • 1 dl sladke smetane za kuhanje Mu Cuisine
  • 400 g kisle smetane Mu Cuisine
  • 10 g svežega drobnjaka
  • 100 g ocvirkov (suhe, brez masti)
  • sol
  • poper Maestro

Aromatizirano rdeče zelje z domačimi svaljki

Ocvrti kostanjevi zvitki v omaki brieja in pancete

srednja
45 minut
predjed

Priprava

  1. Sladko smetano zavremo skupaj s kostanjem. Solimo, popramo in dodamo čili po okusu ter kuhamo do mehkega. Odlijemo polovico smetane ter spasiramo in ohladimo.
  2. Testo zrežemo na pravokotnike (10 cm x 5 cm), nadevamo z žličko kostanjeve mase, zapognemo robove, zvijemo in premažemo s stepenim jajcem. Pečemo 15 minut na 200 °C.
  3. Panceto zrežemo na kocke in jo prepražimo. Zalijemo s smetano, ki nam je ostala pri kostanju, in zavremo. Dodamo brie in kuhamo toliko časa, da se stopi. Postrežemo.

Sestavine

Število oseb: 6

Ocvrti kostanjevi zvitki v omaki brieja in pancete

Svinjski saute z gobami zapečen z maslenim testom

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Na olivnem olju prepražimo na trakce narezano meso, dodamo sesekljano čebulo in česen, prepražimo, dodamo narezane jurčke, gorčico, začinimo, zalijemo s smetano, pokuhamo.
  2. Skuhan saute zlijemo v ognjevarno posodo, robove namažemo z jajcem.
  3. Testo zvaljamo, posodo pokrijemo s testom ter na robu malo stisnemo. Obrežemo odvečno testo in iz njega naredimo dekoracijo (listke, rožice), ki jih položimo na testo. Spečemo na 200 °C 10–12 minut.

Sestavine

Število oseb: 4

Svinjski saute z gobami zapečen z maslenim testom

Polnozrnati svaljki z lisičkino omako

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Na maslu prepražimo sesekljano čebulo, dodamo česen in moko, prepražimo, začinimo, ter zalijemo s sladko smetano, pokuhamo.
  2. Lisičke prepražimo v drugi ponvi, posolimo, stresemo jih v končano omako ter dodamo kislo smetano in nič več ne kuhamo.
  3. Svaljke skuhamo v slanem kropu ter jih serviramo poleg omake.

Sestavine

Število oseb: 6

Polnozrnati svaljki z lisičkino omako

Zloženka iz vlečenega testa in kostanjevega moussa z omako gozdnih sadežev

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Iz sladkorja naredimo karamel, zalijemo ga z vinom in rumom ter pokuhamo, da se karamel stopi, zgostimo z gustinom, dodamo še vanili sladkor, v vročo omako stresemo gozdne sadeže in odstavimo s plina.
  2. Iz vlečenega testa izrežemo krogce ali kvadratke približno v velikosti 4x4 cm. Premažemo jih z maslom ter posujemo s sladkorjem, spečemo jih na 200 °C do zlatorumene barve, ohladimo.
  3. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg. Sladko smetano stepemo, ter dodamo kostanjev pire, narahlo primešamo še sneg.
  4. Iz dobljene mase in pečenih testenih lističev zidamo v višino, plast kostanjevega moussa, testo … Ponovimo vsaj dvakrat, oblijemo z omako, postrežemo.

Sestavine

Število oseb: 6–8
  • vlečeno testo Žito - Hokus
  • 150 g kostanjevega pireja
  • 250 ml sladke smetane
  • 3 beljaki
  • vanili sladkor
  • sladkor po potrebi (je odvisno, če je kostanjev pire že sladkan)
  • za dekoracijo skuhan, olupljen kostanj

 

OMAKA:

  • 100 g sladkorja
  • 3 dcl rdečega vina
  • rum
  • 1 žlica gustina
  • 500 g gozdnih sadežev
  • 1 vanili sladkor

Zloženka iz vlečenega testa in kostanjevega moussa z omako gozdnih sadežev

Kostanjev “štrudl”

lahka
45 minut
sladica

Priprava

  1. V sladki smetani zavremo kostanj, nasekljano meto, med, limonino lupino in cimet. Ko se kostanj zmehča vse skupaj spasiramo.
  2. V namaščen pekač položimo 1 list testa, pokapamo ga z limoninim sokom in potresemo z rjavim sladkorjem ter pokrijemo z drugim listom testa.
  3. Namažemo s polovico kostanjeve mase in zopet pokrijemo s testom in ponovimo postopek. Na vrhu prebodemo z vilico in pečemo na 180 °C 30 minut.

Sestavine

Število oseb: 4

Kostanjev “štrudl”

Baklava

lahka
45 minut
sladica

Priprava

  1. Limone ožamemo in dodamo med, ter polovico sladkorja in vse skupaj zavremo.
  2. Odstavimo, dodamo zeleni čaj vanilija in rum ter cimet. Preliv ohladimo.
  3. Orehe na grobo nasekljamo in zmešamo s preostankom sladkorja.
  4. Listnato testo razvaljamo, ga potresemo z sladkimi orehi, zavijemo v rulado, namažemo z raztopljenim maslom in denemo v pekač. Z vilico ga preluknjamo.
  5. Pečemo 35 minut na 180 stopinjah Celzija. Ko je pečeno, še vročega prelijemo s prelivom in ohladimo.

Sestavine

Število oseb: 4

Baklava

Sadni “štrudl”

Po starem dunajskem receptu za jabolčni zavitek je bilo testo razvaljano tako na tanko, da je bilo skozenj mogoče brati ljubezensko pismo.

lahka
1 ura
sladica

Priprava

  1. Granatno jabolko izdolbemo.
  2. Pomarančo, jabolko in hruško zrežemo na kocke. Višnje precedimo.
  3. Sok, ki nam je ostal od višenj, kuhamo na počasnem ognju dokler ne dobimo gostega sirupa.
  4. Kislo smetano, jajce in sladkor z metlico zmešamo.
  5. Pekač namažemo z maslom in položimo list testa, potresemo granatnim jabolkom ter ga polijemo z višnjevim sirupom.
  6. Položimo nov list testa in ga potresemo s pomarančo, potresemo malo drobtin in zopet polijemo z sirupom. Tako delamo po plasteh še z ostalim sadjem ter zaključimo z listom testa.
  7. Z vilicami prebodemo testo in zalijemo z mešanico smetane in jajc.
  8. Pečemo slabe pol ure na 180 stopinj Celzija.

Sestavine

Število oseb: 4-6
  • 0,5 kg vlečenega testa Žito - Hokus
  • 1 granatno jabolko
  • 1 pomaranča
  • 2 jabolki
  • 2 hruški
  • 1 višnjev kompot
  • 50 g masla
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 1 kisla smetana
  • 2 jajci

Sadni “štrudl”

Čokoladni mousse z višnjami v hrustljavem lončku

Slastna, rahla in kremna čokoladna pena vas bo s svojo nežnostjo povsem zapeljala.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Listnato testo razvaljamo, izrežemo krogce in jih položimo v modelčke za mufine.
  2. Z vilicami prebodemo testo in v ogreti pečici pečemo 10 min pri 180 stopinjah Celzija.
  3. Ohladimo in pečeno testo stresemo iz modelčkov.
  4. Čokolado z začimbami nad soparo stopimo, odstavimo in primešamo hladne višnje.
  5. Do polovice stepeni smetani počasi dodajamo čokolado in stepamo do trdega.
  6. Nadevamo modelčke iz listnatega testa in postavimo v hladilnik za 1 uro.

Sestavine

Število oseb: 4-6

Čokoladni mousse z višnjami v hrustljavem lončku

Kozice v testu

Trikotniki iz vlečenega testa z nadevom iz skute in kozic so primerna pogostitev na zabavah in piknikih.

lahka
1 ura
glavna jed

Priprava

  1. Beluše narežemo na kolobarje.
  2. Očiščene kozice začinimo, dodamo skuto, jajce in narezane beluše.
  3. Testo narežemo na 5 do 6 cm široke trakove, premažemo s stopljenim maslom, nadevamo ter zavijemo v trikotnike.
  4. Pečemo 10 do12 minut pri 200 stopinj Celzija.

Sestavine

Število oseb: 4-6

 

Kozice v testu

Pita iz mlade čebule in dimljenega lososa

Preprosta pita se odlično obnese na domačih zabavah in piknikih. Težko se boste uprli temu, da ne bi vedno znova segli po novem kosu.

lahka
1 ura
predjed

Priprava

  1. Čebulo operemo in zrežemo na tanke kolobarje.
  2. Na hitro prepražimo na olivnem olju ter ohladimo.
  3. Posebej zmešamo jajca, kislo smetano, sol, poper, koper in dodamo k ohlajeni čebuli.
  4. Testo razvaljamo na 2 do 3 mm debelo, položimo ga na pomaščen pekač in nadevamo z nadevom.
  5. Prekrijemo nadev s testom in ga premažemo z razžvrkljanim jajcem.
  6. Pečemo od 25 do 30 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Pita iz mlade čebule in dimljenega lososa

Čokoladna pita z malinami

Krhka lupina iz listnatega testa je napolnjena z izvrstno čokoladno kremo in sočnimi malinami. Le kdo se ji lahko upre?

lahka
1 ura
sladica

Priprava

  1. Listnato testo razvaljamo in ga položimo na pomaščen pekač za pite.
  2. Pečemo od 10 do 15 minut pri 200 stopinj Celzija in ohladimo.
  3. Sladko smetano segrejemo, odstavimo in vanjo zamešamo zdrobljeno čokolado ter ohladimo.
  4. Na pečeno in ohlajeno testo naložimo maline, prelijemo s čokoladno kremo ter postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, da se strdi.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Čokoladna pita z malinami

Žepki iz listnatega testa z nadevom suhih hrušk

Slastne žepke iz listnatega testa z nadevom suhih hrušk lahko ponudimo že za zajtrk in vsa družina bo dobre volje.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Listnato testo razvaljamo na 2-3 mm debelo, z modelčkom za krofe izrežemo kroge.
  2. Hruške narežemo na majhne kocke, jih na maslu ma hitro popražimo, dodamo sladkor, rozine, pomarančno lupino in sok pomaranč ter pokuhamo. Ohladimo.
  3. K ohlajeni masi dodamo sir mascarpone in rumenjak.
  4. Izrezane krogce premažemo s stepenim jajcem in na sredino damo žličko nadeva, pokrijemo z drugim krogcem in z vilicami oba krogca stisnemo skupaj.
  5. Premažemo z jajcem in pečemo cca. 15 minut pri 190 stopinjah Celzija.
  6. Omaka: Iz pomaranč in limete izrežemo krhlje, iz ostankov pa iztisnemo sok.
  7. Iz sladkorja naredimo karamel, ga zalijemo s sokom pomaranč in limete ter pokuhamo.
  8. Ko se karamel stopi, dodamo pomarančne in limetine krhlje ter peščice granatnega jabolka.
  9. Na hitro prevremo in odstavimo ter primešamo še žličko ohlajenega masla.
  10. Žepke serviramo z omako.

Sestavine

Število oseb: 4-6
  • 1 paket listnatega testa Žito - Hokus
  • 120 g suhih hrušk
  • 40 g rozin
  • 2 pomaranči
  • 2 žlici sladkorja
  • 100 g sira mascarpone (lahko ga nadomestimo tudi s skuto)
  • 2 jajci
  • sladkor v prahu
  • žlička masla

Pomarančna omaka:

  • 4 pomaranče
  • 1 limeta
  • 2 žlici sladkorja
  • žlička masla
  • granatno jabolko

Žepki iz listnatega testa z nadevom suhih hrušk

Marcipanov zavitek z rabarbaro

Ko se srečajo marcipan, rabarbara in vlečeno testo, ste lahko prepričani, da po nedeljskem kosilu nihče ne bo slabe volje.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Testo namažemo z maslom, nanj položimo trak čokoladnega biskvita.
  2. Navlažimo ga s sladko vodo.
  3. Nanj položimo olupljeno rabarbaro, posujemo s sladkorjem in cimetom.
  4. Marcipan zmiksamo skupaj z beljakom in ga nabrizgamo po rabarbari.
  5. Zavijemo zavitek in ga premažemo z maslom.
  6. Pečemo 8 min pri 210 stopinjah Celzija.

Sestavine

Število oseb: 6-8

čokoladni biskvit

Marcipanov zavitek z rabarbaro

Jabolčni cmoki z mojito omako

Slastne cmoke z jabolčnim in cimetovim nadevom za spremembo postrezite v rahlo alkoholni mojito omaki, ki osveži in prijetno dopolni okus jabolka in cimeta.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Smetano zavremo in kuhamo na blagem ognju toliko časa, da se začne gostiti.
  2. Odstavimo in ohladimo na 40°C.
  3. Vmešamo Bacardi, naribano limetino lupino in nasekljano meto.
  4. Cmoke skuhamo pa navodilih na embalaži in jih še tople postrežemo s hladno omako.

Sestavine

Število oseb: 4

Jabolčni cmoki z mojito omako

Kobariški spomladanski zvitki

Kobariški spomladanski zvitki so tradicionalna slovenska sladica iz vlečenega testa s čokoladno-orehovim nadevom.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Nadev: V sladko smetano vmešamo mlete orehe in dodamo v rum namočene rozine.
  2. Na maslu prepražimo drobtine, dodamo masi z orehi in premešamo.
  3. Masi dodamo še sladkor, kakav v prahu in limonino lupino.
  4. Vse skupaj zmešamo in masa je gotova.
  5. Zvitki: Testo zrežemo na kocke (15cm x 15cm), na sredino damo žlico nadeva.
  6. Zapognemo robove in zavijemo v zvitek.
  7. Ocvremo v vročem olju od 2 do 3 min, toliko da dobijo zlato rumeno barvo. Serviramo.

Sestavine

Število oseb: 4

Nadev:

Kobariški spomladanski zvitki

Zvitki iz vlečenega testa nadevani z mletim mesom in kalčki

Odlična predjed ali lahek samostojen obrok z azijskim pridihom.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Sesekljano čebulo in meso prepražimo, začinimo in ohladimo.
  2. Korenje, zeleno, por narežemo na tanke palčke, stresemo k ohlajenem mesu, dodamo kalčke in nasekljan česen.
  3. Maso začinimo.
  4. Če želimo bolj pikanten okus, lahko dodamo čili ali feferone.
  5. Testo narežemo na 6 x 25 cm široke trakove in jih namažemo s stopljenim maslom.
  6. Na začetku nadevamo in jih zvijemo kot sarme.
  7. Ocvremo jih v vročem olju ali jih spečemo v zelo vroči pečici.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Zvitki iz vlečenega testa nadevani z mletim mesom in kalčki

Žepki iz listnatega testa nadevani s hruško in rozinami

Posladek iz maslenega testa, nadevan s slastnimi hruškami je pripravljen tako enostavno, da se ga lahko lotijo tudi najmanj spretni.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Hruške olupimo, narežemo na majhne kocke in jih na hitro popražimo na maslu.
  2. Dodamo sladkor, rozine in ohladimo.
  3. Dodamo skuto, cimet, vanilin sladkor in jajce.
  4. Testo razvaljamo na 3 do 4 mm, s kozarcem izrežemo kroge, jih premažemo z jajcem, nadevamo in prepognemo tako, da dobimo žepek.
  5. Pečemo pri 210 stopinj Celzija, dokler niso zlato rumene barve.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Žepki iz listnatega testa nadevani s hruško in rozinami

Rulada iz pršuta in črne olivne tepenade

Nadev iz oliv, kaper, sardelnih filetov in parmezana, položen v rahlo listnato testo. Za vse ljubitelje mediteranskih okusov.

lahka
15 minut
predjed

Priprava

  1. Olive, kapre in narezane sardelne filete zmešamo.
  2. Pršut narežemo na majhne trakce, parmezan naribamo.
  3. Testo zvaljamo, ga premažemo z jajcem in nato z oljčno pasto, potresemo s parmezanom in pršutom ter zavijemo v rulado.
  4. Narežemo na pol cm debele koščke in položimo na peki papir.
  5. Pečemo pri 210 stopinjah Celzija od 10 do 15 minut.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Rulada iz pršuta in črne olivne tepenade

Porov zvitek z rakci

Odličen prigrizek za družabne večere ob kozarcu dobrega vina.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Por narežemo na majhne trakce, ga sotiramo na oljčnem olju in ohladimo.
  2. Rakce narežemo in jih dodamo ohlajenemu poru, začinimo in dodamo kislo smetano in jajce.
  3. Nadev premešamo.
  4. Testo narežemo na 7 cm široke trakove in namažemo s stopljenim maslom.
  5. Nadevamo s porovo - rakovo maso in zvijemo.
  6. Preden damo v pečico, še enkrat premažemo s stopljenim maslom.
  7. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija 10 minut.

Sestavine

Število oseb: 4

Porov zvitek z rakci

Kakijev trikotnik z marcipanom

Sezonska sladica iz kakija in marcipana v rahlem vlečenem testu zadovolji tudi najbolj izbirčne.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Kaki olupimo in narežemo na majhne kocke.
  2. Enako naredimo z biskvitom.
  3. Marcipan in beljake zmešamo, dodamo k narezanemu kakiju in začinimo s cimetom.
  4. Testo narežemo na 5 cm široke trakove in jih namažemo s stopljenim maslom.
  5. Nadevamo z kakijevo maso in zložimo v trikotnik.
  6. Pečemo pri 210 stopinj Celzija od 5 do 7 min.

Sestavine

Število oseb: 4

Kakijev trikotnik z marcipanom

Sojine in žitne ocvrte kroglice v sezamu in lanu s paradižnikovo marmelado

Že pripravljene žitne in sojine polpete oblikujemo v kroglice in jih ponudimo v paradižnikovi omaki. Izvirno in enostavno!

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Iz poletov naredimo kroglice.
  2. Polovico jih povaljamo v sezam, polovico v lan, nato spečemo v pečici pri 210 stopinjah Celzija približno od 10 do 12 minut.
  3. Paradižnike damo za 10 sekund v krop, ohladimo in olupimo.
  4. Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, primešamo še sladkor in ga rahlo karameliziramo.
  5. Dodamo narezane paradižnike in počasi kuhamo ter začinimo.
  6. Če je marmelada preredka jo zgostimo še z žlico gustina.
  7. Postrežemo skupaj s kroglicami.

Sestavine

Število oseb: 4-6

 

Marmelada:

 

Sojine in žitne ocvrte kroglice v sezamu in lanu s paradižnikovo marmelado

Slani prigrizek “Lorraine”

Francoska pita Lorraine v obliki majhnih prigrizkov.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Čebulo narežemo na trakce, jo zmehčamo na olivnem olju.
  2. Prav tako na olivnem olju prepražimo na kocke narezano slanino in ohladimo.
  3. Sir narežemo na kocke in ga dodamo k slanini in čebuli, dodamo še jajce in začinimo.
  4. Testo narežemo na 8-10 cm široke trakove, premažemo z maslom, nadevamo in zavijemo.
  5. Pečemo na 200˚C 10-12 minut.

Sestavine

Število oseb: 4

Slani prigrizek “Lorraine”

Polžki iz listnatega testa, nadevani z nadevom iz šampinjonov

Polžke iz listnega testa lahko ponudimo k različnim jedem namesto kruha.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Šampinjone zmiksamo in jih prepražimo na olivnem olju toliko časa, da izgubijo vso vodo.
  2. Na koncu začinimo.
  3. Testo zvaljamo na 2 mm debelo, premažemo z jajcem, namažemo z ohlajenim gobovim nadevom in čezenj naribamo parmezan.
  4. Zavijemo v rulado ter narežemo na 5 mm debelo, položimo na peki papir ter pečemo 10-12 minut na 200˚C.

Sestavine

Število oseb: 4

Polžki iz listnatega testa, nadevani z nadevom iz šampinjonov

Trikotnik iz vlečenega testa, nadevan z gobami in kozjim sirom

Hrustljavo vlečeno testo v kombinaciji z mehkih kozjim sirom in aromatičnim okusom gob.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Gobe narežemo na kocke in jih prepražimo na olivnem olju, začinimo in ohladimo.
  2. K ohlajenim gobam dodamo na kocke narezan kozji sir, sesekljan česen in jajce.
  3. Testo narežemo na cca. 5 cm široke trakove, jih premažemo z maslom in na začetek damo žličko nadeva.
  4. Zavijemo v trikotnik in ga premažemo z maslom.
  5. Pečemo 10-12 minut na 200˚C.

Sestavine

Število oseb: 4

Trikotnik iz vlečenega testa, nadevan z gobami in kozjim sirom

Crunchy solata

Majhni zalogajčki iz leče in sira feta v košaricah iz listnatega testa.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Listnato testo razvaljamo na cca. 3 mm debelo in iz njega izrežemo manjše kroge.
  2. Testo damo v modelčke za muffine, prebodemo in v pečici na 180˚C spečemo do polovice.
  3. Lečo skuhamo do mehkega ter še topli vmešamo na kocke narezano mlado čebulo, paradižnik, papriko, zelišča in feto sir.
  4. Začinimo in dodamo malo olivnega olja.
  5. Nadevamo modelčke ter spečemo do konca.

Sestavine

Število oseb: 4

 

Crunchy solata

Spicy spomladanski zvitki

Tipična azijska jed, pripravljena iz domačih sestavin.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Prepražimo čebulo in česen.
  2. Dodamo mleto meso ter ga začinimo in dušimo.
  3. Dodamo papriko, čili in zalijemo z rdečim vinom.
  4. Dušimo do mehkega in v mlačno maso vmešamo 1 jajce.
  5. Naredimo kvadratke iz testa ter zavijemo maso v rolice, robove zaključimo z rumenjakom.
  6. Cvremo v vročem olju.

Sestavine

Število oseb: 4

Spicy spomladanski zvitki

Zmešani zvitki

Zvitki iz vlečena testa, polnjeni z različnimi nadevi. Ponudimo jih kot prigrizek ob aperitivu.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Piščanca zrežemo na manjše kose, ga popečemo, ohladimo in ga fino sesekljamo.
  2. Vzamemo skuto in jo zmešamo s piščancem v razmerju 1:1.
  3. Solimo in popramo.
  4. Zelenjavo nasekljamo.
  5. Vzamemo vlečeno testo in ga zrežemo na kvadrate v velikosti 8 krat 8 cm.
  6. Naredili bomo tri različne zvitke. Pripravimo si beljak in ga pomažemo po robovih testa.
  7. Enega napolnimo s piščancem in skuto, drugega s pršutom in mocarelo, tretjega z zelenjavo in mocarelo.
  8. Poljubno jih zvijemo in jih na koncu premažemo s jajcem za lepšo barvo.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Zmešani zvitki

Pečen toast z ananasom

Dobra rešitev za vsako priložnost. V spodnjem receptu vam predstavljamo enostavno pripravljeno sladico iz toasta.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Za nadev zmiksamo ananas, dodamo rjavi sladkor in cimet.
  2. Toast bogato namažemo z maslom, na sredino damo nadev in z drugim toastom prekrijemo, robove stisnemo skupaj.
  3. V mešanico jajc, sladke smetane in ruma namočimo toaste in jih spečemo na maslu.
  4. Zraven lahko ponudimo vaniljevo omako.

Sestavine

Število oseb: 4

Pečen toast z ananasom

Masleno testo s pestom in paradižnikom

Hiter, okusen in enostavno pripravljen prigrizek iz listnatega testa.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Testo zvaljamo na 3 mm debelo, premažemo ga s pestom, rob testa širine cca 1 cm pustimo nenamazan.
  2. Paradižnike narežemo na kolobarje, položimo na pesto in pečemo v pečici na 180 C˚ 15-20 minut.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Masleno testo s pestom in paradižnikom

Trikotniki s feto sirom

Slastna predjed ali prigrizek iz vlečenega testa z orientalskim okusom curryja.

lahka
1 ura
predjed

Priprava

  1. Čebulo zrežemo na trakce, jo prepražimo na oljčnem olju, dodamo curry in ohladimo.
  2. K ohlajeni čebuli dodamo koruzo, feto, narezano na kocke, limetin sok in skuto.
  3. Testo narežemo na 5-6 cm široke trakove, premažemo s stopljenim maslom.
  4. Na začetek testa damo žličko nadeva in zvijemo v trikotnik.
  5. Pečemo na 200˚ C 10-12 minut.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Trikotniki s feto sirom

Žepki s kozjim sirom, orehi in medom

Slastna predjed ali prigrizek iz polnozrnatega vlečenega testa v sladko - slani kombinaciji iz sira, orehov in meda.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Kozji sir narežemo na kocke, dodamo prepražene sesekljane orehe, med in skuto ter začinimo.
  2. Testo narežemo na 5-6 cm široke trakove, premažemo s stopljenim maslom, na začetek testa damo žličko nadeva in zvijemo v trikotnik.
  3. Pečemo na 200˚ C 10-12 minut.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Žepki s kozjim sirom, orehi in medom

Porova pita v modelu

Različica francoske pite Quiche Lorraine v kombinaciji s porovim nadevom.

lahka
1 ura
predjed

Priprava

  1. Por narežemo na trakce in jih na oljčnem olju podušimo.
  2. Ohladimo, dodamo jajca, kislo smetano in začinimo.
  3. Testo zvaljamo na 3 mm debelo in ga damo na pomaščen pekač (srnin hrbet), 1/3 testa naj gleda čez pekač.
  4. Nadev stresemo na testo, pokrijemo s testom, ki gleda čez rob in premažemo z jajcem.
  5. Pečemo v pečici 25 do 30 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Porova pita v modelu

Marcipanov zavitek z nektarinami

Ko se srečajo marcipan, nektarine in vlečeno testo Žito - Hokus, ste lahko prepričani, da po nedeljskem kosilu nihče ne bo slabe volje.

srednja
30 minut
sladica

Priprava

  1. Testo namažemo z maslom, nanj položimo trak čokoladnega biskvita, ki ga navlažimo s sladko vodo.
  2. Na biskvit položimo olupljene in na četrtine narezane nektarine, ki jih posujemo s cimetom.
  3. Marcipan v mešalniku zmešamo z beljakom in ga nabrizgamo po nektarinah.
  4. Zavijemo zavitek in ga premažemo z maslom.
  5. Pečemo 8 minut pri 210˚C.
  6. Za vanilijevo omako zavremo mleko, sladko smetano, vanilijev sladkor in navadni sladkor ter zlijemo v mešanico rumenjaka in gustina.
  7. Mešamo, dokler se ne zgosti.
  8. Pečen zavitek postrežemo z vanilijevo omako in posipamo z malo mletega cimeta.

Sestavine

Število oseb: 6

čokoladni biskvit:

Vanilijeva omaka:

  • 2 rumenjaka
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2.5 dl mleka
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 1 žlica škrobove moke (gustina)

Marcipanov zavitek z nektarinami

Cmoki z gozdnimi sadeži

Cmoki z gozdnimi sadeži polepšajo še tako čemeren dan. Postrežemo jih kot sladico, zelo sladkosnedim pa tudi kot glavni obrok.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Cmoke skuhamo v slanem kropu.
  2. Kuhane cmoke povaljamo v mešanici zdrobljenih piškotov, sladkorja in cimeta.
  3. Omako pripravimo z vinom, ki mu dodamo cimetovo palčko, 0.5 l vode, sladkor in limonino lupino.
  4. Zavremo in zgostimo z gustinom.
  5. Ko zavre, odstavimo in dodamo še gozdne sadeže.
  6. Cmoke postrežemo z omako z gozdnimi sadeži.

Sestavine

Število oseb: 4

Omaka z gozdnimi sadeži:

  • 0,5 l rdečega vina
  • 35 dag gozdnih sadežev
  • 15 dag sladkorja
  • cimetova palčka
  • 1 limona
  • 2 žlici škrobove moke (gustina)

Cmoki z gozdnimi sadeži

Nabodalca iz sojinih polpetov

Dan brez mesa je kot teden brez nedelje? Po nabodalcih s sojinimi polpeti boste spremenili svoje mnenje! Po želji jim lahko dodate tudi panceto in si privoščite slastni obrok.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Sojine polpete spečemo na olivnem olju.
  2. Poljubno našpikamo sestavine na palčke skupaj s polpeti.
  3. Nekatere polpete lahko še ovijemo v panceto ali jih pa povaljamo v lanena ali sezamova semena.

Sestavine

Število oseb: 4

Nabodalca iz sojinih polpetov

Krompirjevi svaljki v gorgonzolni omaki z jabolki in zeleno

Ko se svaljki pobratijo s to svežo omako z jabolki in zeleno, jih bo še premalo za vse!

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Na maslu prepražimo naribano zeleno in koščke olupljenih narezanih jabolk.
  2. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da vino izhlapi.
  3. Dodamo sladko smetano in naribano gorgonzolo, začinimo in pokuhamo.
  4. Svaljke skuhano v slanem kropu in jih dodamo v omako.

Sestavine

Število oseb: 4

Krompirjevi svaljki v gorgonzolni omaki z jabolki in zeleno

Losos v listnatem testu z blitvo

Ste že naveličani lososa na žaru? Posebej za vas smo pripravili recept z lososom v listnatem testu z blitvo.

srednja
1 ura
glavna jed

Priprava

  1. Blitvo blanširamo, zrežemo in jo na oljčnem olju prepražimo.
  2. Dodamo česen.
  3. Ohlajeni blitvi dodamo na kocke narezani losos, jajca in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
  4. Testo razvaljamo, z modelom izrežemo kroge in vsak krog namažemo z jajcem.
  5. Na sredino damo nadev, prepognemo in stisnemo po robovih, da nam nadev ne uide pri peki.
  6. Pečemo 10 do 15 minut pri 210˚C.

Sestavine

Število oseb: 4-6

Losos v listnatem testu z blitvo

Svaljki z zelenjavo

Recept za hitro in okusno kosilo s slastnimi mini svaljki.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo timijan in narezano zelenjavo.
  2. Vse skupaj počasi prepražimo, začinimo in dodamo pretlačene paradižnikove pelate, počasi kuhamo.
  3. Kuhane svaljke dodamo omaki.
  4. Na koncu dodamo še nariban parmezan.

Sestavine

Število oseb: 4

Svaljki z zelenjavo

Zavitek z naši hruškami in nugatom

Izvirna sladica združuje sočnost naši hrušk in sladek okus nugata.

srednja
30 minut
sladica

Priprava

  1. Testo namažemo z maslom, nanj položimo trak prej pečenega biskvita, ki smo ga navlažili s sladko vodo.
  2. Na biskvit položimo olupljene in na četrtine narezane naši hruške ter posujemo s cimetom.
  3. Nugat v mešalniku zmešamo z beljakom in nabrizgamo po hruškah.
  4. Zavitek zavijemo in ga premažemo z maslom.
  5. Pečemo 8 minut pri 210 ˚ C.

Sestavine

Število oseb: 4-6

 

biskvit:

Zavitek z naši hruškami in nugatom

Zelenjavni zrezki s polento in grahovo omako

Zdravo in polnovredno kosilo.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. V kozici zavremo mleko, vodo in polovico smetane.
  2. V tem času v drugi kozici prepražimo česen in por ter zalijemo s preostalo polovico smetano.
  3. Zrezke popečeno na srednjem ognju z obeh strani.
  4. Ko mleko zavre, dodamo enako količino polente kot mleka, dodamo še maslo, vse skupaj mešamo, dokler se ne strdi.

Sestavine

Število oseb: 6-8

 

Zelenjavni zrezki s polento in grahovo omako

Cmoki z jabolčnim nadevom in cimetom v penasti omaki

Ste že poskusili cmoke z jabolčnim nadevom in cimetom? Odlično se podajo z rahlo omako iz smetane.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Zamrznjene cmoke stresemo v vrelo, rahlo soljeno vodo in jih kuhamo 10-12 min.
  2. V manjši ponvi segrejemo mleko, dodamo čokolado.
  3. Ko se čokolada raztopi, ohladimo.
  4. Ohlajeni čokoladni dodamo mascarpone, premešamo.
  5. Na koncu dolijemo še Carolans.

Sestavine

Število oseb: 4

 

Cmoki z jabolčnim nadevom in cimetom v penasti omaki

Spomladanski zavitki iz listnatega testa

Zanimiva različica zavitkov iz listnatega testa.

lahka
1 ura
predjed

Priprava

  1. Čebulo, zelje in kumaro zrežemo na tanke kolobarčke, dodamo sojine kalčke, sojino omako in nariban sir.
  2. Vse skupaj dobro premešamo, da se okusi prepojijo.
  3. Listnato testo razvaljamo v tanko testo pravokotne oblike, napolnimo z nadevom, zavijemo in premažemo po vrhu z rumenjakom.
  4. Pečemo v pečici na 160˚ C približno 40 min.

Sestavine

Število oseb: 4-6

Spomladanski zavitki iz listnatega testa

Svaljki v hrenovi omaki

Svaljki z velikonočnim pridihom.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Svaljke skuhamo v vreli, rahlo osoljeni vodi.
  2. Na vroči ponvi prepražimo na kocke narezano bučko, zalijemo s smetano, dodamo eno žlico smetanovega hrena, prevremo in pustimo, da se smetana zgosti.
  3. Svaljki so kuhani, ko priplavajo na površje.
  4. Na krožnik serviramo svaljke in čez polijemo omako.

Sestavine

Število oseb: 4

Svaljki v hrenovi omaki

Slani trikotniki s skuto, šampinjoni in čemažem

Slan prigrizek iz čemaža in gob.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Za nadev prepražimo narezane šampinjone in jih ohladimo.
  2. Dodamo jajca, skuto, sesekljan čemaž ter začinimo.
  3. Vlečeno testo narežemo na 5 cm široke trakove, premažemo jih s stopljenim maslom, nadevamo in zavijemo.
  4. Pečemo 10 do 15 minut na 200˚C.

Sestavine

Število oseb: 4-6

Slani trikotniki s skuto, šampinjoni in čemažem

Slano pecivo iz čemaža in pršuta

Tako pripravljeno pecivo postrežemo s solato ali kot samostojen prigrizek.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Listnato testo razvaljamo na 2-3 mm, tanko premažemo s stepenim jajcem, namažemo s čemaževim pestom, potresemo z naribanim parmezanom ali starano gaudo.
  2. Na namaz in sir položimo rezine pršuta.
  3. Zavijemo kot rolado, narežemo na 5 mm debele rezine, postavimo jih na pekač, obložen s peki papirjem.
  4. Pečemo 10 minut na 200˚C.

Sestavine

Število oseb: 4-6

Slano pecivo iz čemaža in pršuta

Morska žaba v mošnjičku na poru in pireju iz zelene

Paša za oči in usta.

srednja
1 ura
glavna jed

Priprava

  1. Iz kuhane zelene, polovice masla in polovice sladke smetane naredimo pire.
  2. Na olivnem olju in žlički masla počasi prepražimo por, ki smo ga narezali na majhne kocke, zalijemo z vinom in podušimo.
  3. Ko vino izhlapi, dodamo še preostalo sladko smetano, curry, sol in pokuhamo da mehkega.
  4. Vlečeno testo narežemo na kvadratke 20x20 cm, jih premažemo s stopljenim maslom, na sredino položimo narezane fileje morske žabe, ki smo jo prej začinili in marinirali z limoninim sokom.
  5. Robove testa po diagonali stisnemo skupaj tako, da dobimo mošnjiček.
  6. Mošnjičke pečemo cca. 10 minut na 200˚C. Da se vrh mošnjičkov ne zažge, jih pokrijemo z alu folijo ali peki papirjem.
  7. Pečene mošnjičke postrežemo na poru in pireju iz zelene.

Sestavine

Število oseb: 4-6

Morska žaba v mošnjičku na poru in pireju iz zelene

Morski pes v testu s slanino in bučkami

Okusi se v tej izvirno sestavljeni jedi odlično dopolnjujejo.

srednja
1 ura
glavna jed

Priprava

  1. Listnato testo razvaljamo 2-3 mm debelo.
  2. Morskega psa zrežemo na manjše koščke, ga začinimo in pokapljamo z limoninim sokom, zavijemo v bučkine trakove in slanino.
  3. Iz listnatega testa z modelom za krofe oblikujemo kroge.
  4. Prvi krog premažemo s stepenim rumenjakom, nanj položimo zvitek morskega psa in pokrijemo z drugim krogom testa.
  5. Z vilicami narahlo stisnemo robove testa skupaj in premažemo z rumenjakom.
  6. Pečemo 12 do 15 minut na 200˚ C.
  7. Kot prilogo lahko postrežemo različne omake (koprovo, limonino, paradižnikovo, žafranovo…).

Sestavine

Število oseb: 4-6

Morski pes v testu s slanino in bučkami

Piščanec s kosmiči in skutinimi štruklji v smetanovi omaki

Hrustljavo pečen piščanec v družbi rahlih skutinih štrukljev.

lahka
1 ura
glavna jed

Priprava

  1. Zamrznjene skutine štruklje stresemo v vrelo, rahlo soljeno vodo in jih kuhamo 20-25 min.
  2. Piščančje prsi narežemo na manjše kose, povaljamo v kosmičih, solimo, popramo in jih na obeh staneh popečemo.
  3. V kozici prepražimo žličko sesekljanega česna in na kolobarje narezan por, dolijemo smetano, sol, poper in pustimo, da omaka zavre.
  4. Kuhane štruklje odcedimo, poljubno narežemo in prelijemo z omako.

Sestavine

Število oseb: 4

Piščanec s kosmiči in skutinimi štruklji v smetanovi omaki

Spomladanski zavitki

Naj zadiši po spomladanskih zavitkih. Pripravite si jih sami in za nadev uporabite veliko količino različne zelenjave.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Brokoli in korenček temeljito operemo. Brokoli razdelimo na majhne cvetke, korenček pa olupimo in narežemo na manjše koščke. Por operemo, očistimo in narežemo na kolobarčke. Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri segrejemo eno žlico olja. Na njem 2 minuti pražimo brokoli in korenček. Nato dodamo še eno žličko olja, sojine kalčke in kolobarje pora ter vse skupaj pražimo 2 minuti.
  2. Iz ponve poberemo popraženo zelenjavo, tekočino, ki ostane v ponvi, pa zmešamo z eno žlico zelenjavne jušne osnove. Nato prilijemo še sojino in ostrigovo omako. Vse skupaj premešamo in prevremo. V skledico stresemo jedilni škrob, dodamo dve žlici jušne osnove, dobro premešamo in dodamo drugim sestavinam v ponvi. Dodamo še popraženo zelenjavo, premešamo in odstavimo.
  3. Ubijemo jajce in ločimo rumenjak od beljaka. Prvega zavržemo (oziroma uporabimo pri drugi jedi), beljak pa razžvrkljamo v skodelici. Od testa vedno vzamemo po 2 lista skupaj, da se še držita, saj le tako ne bosta razpadla med cvrenjem. Testo razrežemo na 10 cm velike kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata damo 2 žlici pripravljenega nadeva in pri tem pazimo, da ob robovih ostane vsaj 2 cm praznega testa. Zavitek zložimo v obliko ovojnice, konce pa premažemo z beljakom.
  4. V voku segrejemo olje za cvrenje in zvitke na obeh straneh hrustljavo ocvremo. Odcedimo na papirnati brisači in shranimo na toplem. Serviramo na krožnike in postrežemo.

Sestavine

Število oseb: 6
  • 4 listi vlečenega testa Žito - Hokus
  • 1 večji korenček
  • 100 g svežega brokolija
  • 100 g sojinih kalčkov
  • 1 por
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 100 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica temne sojine omake
  • 4 žlice ostrigove omake
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 1 beljak za mazanje
  • olje za cvrenje

Spomladanski zavitki