Vzhajani francoski rogljiči

Za zajtrk ali prigrizek na poti si privoščite odličen francoski rogljič. Žitovi francoski rogljiči so pripravljeni iz tankih plasti testa in že vzhajani. Potrebno jih je samo odtajati na sobni temperaturi, jih speči po navodilih in servirati.

Gramatura: 600 g

Priprava

35-45 minut

200-210 °C
15-18 minut 

Zmrznjene vzhajane rogljiče zložite na namaščen pekač in jih pustite na sobni temperaturi 35 do 45 minut, da se odtajajo. Pecite jih v predhodno ogreti pečici pri 200 do 210°C, 15 do 18 minut, odvisno od pečice. Na začetku pečenja poškropite z vodo.

Ali ste vedeli?

Čeprav jih vsi povezujejo s Francijo, pa francoski rogljički ali »croissants« domnevno niso nastali tam. Prve naj bi v 16. stoletju pekli peki na Dunaju, ko so slavili zmago nad Turki. V Francijo naj bi jih prinesla Marija Antoaneta, hčerka habsburške monarhinje Marije Terezije, ki so jo pri 14 letih poročili s francoskim prestolonaslednikom, rogljički pa so bili njena uteha, ki jo je spominjala na dom.