Zamrznjeno listnato testo

Listnato testo je odlično za pripravo slanih in sladkih zavitkov, slanega peciva in plošč za kremne rezine. Sestavljeno je iz tankih plasti testa in margarine. Med peko se zaradi izhlapevanja vode plasti dvignejo, maščoba se topi in plasti se med seboj ločijo. Zato ostane pečeno testo rahlo in hrustljavo, v ustih pa se kar stopi.

Gramatura: 500 g / 1000 g

Priprava

1-2 uri

200 °C

Zmrznjeno testo odtajate 1 do 2 uri na sobni temperaturi. Odstranite embalažo, razvaljajte ga in oblikujte v želeno obliko. Pecite v predhodno ogreti pečici na 220 do 230 °C, ko se površina obarva, pa znižajte temperaturo na okoli 200 °C. Pecivo in plošče za kremne rezine pecite približno 20 minut, zavitek pa 45 minut.

Ali ste vedeli?

Prva blejska kremna rezina je bila pripravljena v letu 1953 in izdelana po receptu slaščičarskega mojstra in takratnega vodja slaščičarne Park na Bledu, Ištvana Lukačevića, ki je priredil star vojvodinski recept izdelave blejskih rezin.