Domači skutni štruklji

Štruklji so stara slovenska narodna jed, ob kateri bo uživala cela družina. Žitovi domači skutini štruklji so izdelani iz vlečenega testa in nadevani s skutnim nadevom. Odlično se priležejo kot priloga mesu, lahko pa jih postrežemo tudi slane ali sladke kot samostojen obrok.

Gramatura: 400 g / 1000 g

Priprava

180 °C 45 minut

20-25 minut

Kuhanje: Zamrznjene štruklje položite v vrelo, rahlo slano vodo. Kuhajte jih 20 do 25 minut ob rahlem vrenju, da se ne razkuhajo. Kuhane takoj odcedite, zabelite ter postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo. Lahko jih pripravite kot slano prilogo ali kot sladek obrok.
Pečenje: Zamrznjene štruklje položite v namaščen pekač in jih pecite v predhodno ogreti pečici približno 45 minut pri 180 ºC. Pred pečenjem jih lahko prelijete s sladko ali kislo smetano, v katero ste razžvrkljali jajca, nekaj minut pred koncem peke jih posujete z ribanim sirom.

Ali ste vedeli?

Štruklji so prav gotovo ena najbolj značilnih starih slovenskih jedi, saj jih v različnih izvedbah poznajo v vseh slovenskih pokrajinah. Pripravljali so jih in jih še pripravljajo ob raznih praznikih ter ob večjih skupnih delih. Marsikje v Sloveniji še vedno velja praznično povabilo: Pridite k nam na štruklje!