Proteinski polpeti

Polpeti so pripravljeni iz 4 stročnic: soje, čičerike, boba in leče, zato se lahko pohvalijo z visoko vsebnostjo beljakovin. Privoščite si jih namesto mesa, nad njimi pa bodo navdušeni tudi vegetarijanci.

Gramatura: 340 g

Priprava

200 °C
12-14 minut

180 °C
3-4 minute

2 x 2-3 minute

Peka: zamrznjene polpete zložite na pekač in jih pecite v pečici brez dodane maščobe 12-14 minut pri 200 °C, med peko jih enkrat obrnete. Cvrtje: Zamrznjene polpete lahko ocvrete tudi v fritezi 3-4 minute pri 180 °C ali v ponvi 2-3 minute na vsaki strani. Polpeti so primerni tudi za pripravo na žaru.

Ali ste vedeli?

Beljakovine prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase. Za ugodni učinek je potrebno dnevno zaužiti vsaj 80 g polpetov (približno 2,5 polpeta) pripravljenih v pečici. Pri vsakodnevni prehrani ne pozabite na pomembnost raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

"Stročnice so izredno bogat vir kvalitetnih beljakovin rastlinskega izvora, ki jih v vsakodnevni prehrani potrebujemo enako kot beljakovine živalskega izvora," Andreja Čampa Širca, univ. dipl. inž. živ. tehnologije in klinični dietetik.

Več o stročnicah si preberite v prispevku.