Recepti



Pirini svaljki s spomladansko omako



Priprava
- Belušem odstranimo olesenele konce, stebla narežemo na koščke. Narezana stebla vržemo v rahlo osoljen krop in jih skuhamo, vršičke prihranimo. (Ali pa skuhamo grah.)
- V veliko ponev nalijemo smetano in dodamo skuto, segrejemo in zmešamo v enotno zmes, solimo in popramo.
- V rahlo osoljen krop stresemo svaljke in dodamo beluševe vršičke ter kuhamo, da svaljki priplavajo na površje. Svaljke in vršičke s penovko poberemo iz vode in jih dodamo v smetanovo omako, dodamo še beluševa stebla in pomešamo. Razdelimo na krožnike, posujemo s parmezanom in nameljemo še malo popra.
Nasvet
Namesto navadne sladke smetane lahko uporabimo topljeno smetano, ki je pravzaprav nesoljen kajmak, dobi pa se na tržnicah. Jed lahko še okrepimo s popečeno slanino.
Sestavine

- 400 g pirinih svaljkov Žito
- 250 g zelenih belušev (ali mladega graha)
- 2 dl sladke smetane
- 150 g kremaste albuminske skute (rikote)
- 50 g naribanega parmezana
- sol in poper Maestro