Ali ste vedeli?

Zamrznjena hrana in njena hranilna vrednost

Sodoben način življenja, ki ga oblikujejo hitrost, pomanjkanje časa, podaljšan delavnik in oddaljenost ter vedno bolj cenovna nedostopnost lokalno pridelane hrane na eni strani in časovna stiska, zaradi katere se nakupi v živilskih trgovinah in supermarketih vedno pogosteje opravljajo tedensko, ljudi sili v neredno in nezdravo prehranjevanje na drugi strani. Ne moremo pa tudi mimo dejstva, da imajo potrošniki še vedno velik predsodek pred zamrznjeno hrano. Misleč, da je ta hrana siromašnejša s hranilnimi snovmi kot sveža in da je veliko dražja. Ne drži, ne prvo ne drugo.

Več vitaminov in mineralov!

Zamrznjena hrana je varna hrana po številnih neodvisnih raziskavah (od živilske industrije neodvisnih), ohrani celo več vitaminov in mineralov ter drugih rudninskih snovi kot kupljena sveža ali doma pripravljena iz svežih živil. Saj imajo živila, ki se uporabljajo v proizvodnji zamrznjene hrane, izjemno kratko pot od njive do proizvodnega obrata. Za proizvodnjo le te pa po pravilniku smemo uporabljati le zdrava in sveža živila.

Enostavnejša priprava in cenovno ugodnejša!

Poleg tega je cenejša, na enoto pripravljenega obroka. Saj ni odpadka, kot pri sveži zelenjavi. Priprava je enostavnejša, prihrani čas in denar, saj je poraba energije za pripravo jedi nižja. Celo nadzor nad velikostjo porcije je večji. Iz zamrzovalnika vzamemo le količino, ki jo potrebujemo, ostalo lahko skladiščimo dalje in porabimo ob naslednji priliki. Z uporabo zamrznjene hrane, še posebej v delu leta, ko je na razpolago manj lokalne hrane z zamrznjeno hrano, lahko vzdržujemo pestrost jedilnikov in lažje tako pokrivamo hranilne potrebe po mikrohranilih.

Pomemben rok trajanja in pravilno odtajevanje

Pri rokovanju z zamrznjenimi živili v domačem okolju je potrebno poskrbeti za ustrezno skladiščenje in higieno. Res je, da se bakterije na zamrznjeni hrani ne morejo množiti, zato je zamrzovanje najbolj varen način shranjevanja hrane. Zato mnogi živijo v zmoti, ko menijo, da jo v zamrzovalniku lahko hranimo neomejeno dolgo. Tudi zamrznjena hrana ima določen rok trajanja, potem pa izgubi okus in jo je bolje zavreči.

Ne hranite industrijsko pripravljenih živil v zamrzovalniku dlje, kot veleva rok uporabe na embalaži, za ostala živila velja, da hranimo sladoled do 1 meseca, sadje in zelenjavo od 4 do 6 mesecev, pecivo in kruh od 6 do 8 mesecev, piščanca in ribe do 9 mesecev, margarino in maslo do 9 mesecev in ostalo meso v kosih od 9 do 12 mesecev.

Za preprečevanje nezaželenih posledic zamrzovanja, ki vpliva na končno kvaliteto izdelkov, je nujno tudi pravilno pakiranje v domačem okolju. Industrijsko pripravljene zamrznjene jedi hranimo vedno v originalni embalaži, po odprtju hranimo morebitne preostanke v neprepustni embalaži, med prepakiranjem pa je priporočljivo iz nje iztisniti ves zrak. Primerno je tudi zamrzovanje predhodno vakuumsko shranjenih živil, saj z vakuumom odstranimo večino kisika.

Da bi se izognili bakterijskim okužbam s hrano, pripravljeno iz zamrznjenih živil, je poleg osebne higiene v kuhinji pomembna tudi higiena priprave hrane. Zavedati se moramo, da je prehranska vrednost živil odvisna od ravnanja z živili pred kuhanjem, med kuhanjem in po njem.

Nikoli ne odmrzujemo zamrznjenega mesa, rib in perutnine pa tudi drugih živil pri sobni temperaturi na kuhinjskem delovnem pultu ali v topli vodi. Temperature med 5 °C in 60 °C so idealne za hitro razmnoževanje bakterij.

Za hitro odmrzovanje lahko uporabimo mikrovalovno pečico ali pa oplaknemo zamrznjeno živilo s hladno vodo in takoj termično obdelamo. Novejše pečice imajo tudi program za odmrzovanje zamrznjenih živil. Živila lahko varno odmrznemo tudi v hladilniku čez noč. Pri odmrzovanju v hladilniku, živila vedno odmrzujemo na spodnji polici in v posodi. Tako preprečimo poplavo v hladilniku in kontaminacijo druge hrane (kapljanje!!!).

 

Andreja Širca Čampa, univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije in klinični dietetik

Na seznam